Update Amsterdam City Rights

Amsterdam City Rights

TIME LINE!

Amsterdam City Rights strijdt voor het recht op onderdak, werk en zelfontplooiing voor ALLE Amsterdammers. Met of zonder papieren.

AGENDA

DI 17 APR 2018, 16-18 uur

  Lezing Pim Fischer over recente uitspraken van de Raad van State en hoe de politiek daar (niet) op reageert. 16.00 tot 18.00 uur in www.ondertussenamsterdam.nl

   ZA 21 APR 2018

   14.00 – 20.00 MARKT@Wereldhuis
   Focuspoints:
   1. rights x talk x food

   2. home x fashion x we are not fit for the street

   3. bikes x transport x borders x the freedom of movement

   4. art x freedom of expression

   5. information technology x computer x education

   6. get self-organized x vlogging x squatting x cooking x events x sports

   7. wellness x we all need it

   AND: karaoke x protest songs x drinks x snacks JOIN!

    APRIL/MEI/en verder

    *Vanuit de signalering van Amsterdam City Rights blijkt dat vooral oudere ongedocumenteerden in de stad moeite hebben om financiering te regelen voor paspoorten, terugkeer, tandartskosten etc. Nodig: het oprichten van een Charity Fund waarop mensen geld kunnen storten dat ‘strijkstokloos’ aan ongedocumenteerden wordt uitgekeerd.     *Amsterdam City Rights monitort deelname aan de BBB: wie mag erin, wie niet? Wie moet eruit? Wie slaapt er op straat? Dit is een samenwerking met het Wereldhuis, Vluchtelingenwerk, ASKV / Steunpunt Vluchtelingen en Dokters van de Wereld.

     *Onderzoeken mogelijkheden stadspaspoort voor ongedocumenteerden.

     *Onderzoeken: wat is goede opvang. Waar hebben mensen behoefte aan. Hoe ziet die opvang eruit?

     *Opstaan tegen druk en bemoeienis in Amsterdam van provinciaal extreem rechts.

     ZOMER 2018

     *Bijeenkomen met andere stedenteams om te onderzoeken: hoe versterken we landelijk de stem van de ongedocumenteerden, waaronder arbeidsmigranten.
     *Starten summerschool

     *Basic Rights Festival

     TERUGBLIK

     FEB 2018

     *Oprichting Amsterdam City Rights als project van Here to Support.

     MRT 2018

     *Rondleiding Raad van Kerken door Amsterdam langs de BBB in Buitenveldert, Winteropvang in de Looiersstraat, het Wereldhuis, Wij Zijn Hier.

     Lees het artikel:

     Elke ochtend afgewezen asielzoekers groeten

     *Talkshow in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen met host Yoonis Osman. Inzet: Amsterdam is migrantenstad, alle inwoners hebben rechten. Hoe nemen politieke partijen stelling in aanloop naar de verkiezingen?

     APR 2018

     *Motie aangenomen: vanwege de kou kunnen mensen die niet in de BBB terechtkunnen gebruik maken van de nachtopvang. Amsterdam City Rights ziet toe op uitvoering van die motie.

     *GroenLinks wint gemeenteraadverkiezingen. Biedt dat perspectief op 24-uursopvang + begeleiding?

     * Gedurende de coaltitieonderhandelingen: opvang in Havenstraat. Nadrukkelijke aanwezigheid van beveiliging, wordt als bedreigend ervaren door vaak jonge bewoners

     *Amsterdammers kraken panden Rudolf Dieselstraat. Resultaat van steeds restrictievere BBB-opvang waar mensen niet kunnen of willen verblijven. Landelijke pers stort zich op negatieve berichtgeving (douche-incident). Ultrarechts van buiten de stad – Pegida, Identitair verzet – komen naar Amsterdam om, ja waarom eigenlijk?

     *Succesvolle buurtbarbecue door voor buurtbewoners in de Dieselstraat.

     *Burgemeester Van Aartsen vreest niet voor openbare orde, wijst op besluit van gemeenteraad dat er voor leegstand niet wordt ontruimd. Dat neemt de noodzaak van 24-uursopvang niet weg. Een vrouw die 1,5 jaar in een kraakpand van We Are Here woonde was de eigenaar zeer dankbaar voor die periode maar vertelt over de dagelijkse angst: ‘Ik was elke dag bang om te horen te krijgen dat ik moest vertrekken.’ Inzet Amsterdam City Rights: we zijn een migrantenstad, hebben zorgplicht.

     *Business course / driedaagse training door Delite Labs, Makers Unite en Social Start. Resultaten: tijdens MARKT@ Wereldhuis zaterdag 21 april.