debat. lobby. signalering. cultuur. co-creatie

Presentatie van Amsterdam City Rights / tijdens de Who’s Right Night / 19 december 2017 /

Hallo allemaal,
Dank voor deze uitnodiging. Mijn naam is Savannah Koolen en ik sta hier als lid van Amsterdam City Rights Team. Dit is een team dat bestaat uit mensen met en mensen zonder geldige verblijfsdocumenten. Als je mij 6 jaar geleden had uitgenodigd om bij een mensenrechtenevenement te spreken dan had ik waarschijnlijk maar een kort betoog kunnen houden. In Amsterdam daar slapen toch geen mensen op straat? Daar heeft iedereen toch toegang tot zorg en onderwijs? Alles in mijn bubbel leek best goed geregeld en ik woonde hier met plezier. Nu, nadat ik al bijna 5,5 jaar ongedocumenteerde migranten in Amsterdam bij sta, iedere dag, onafgebroken, zou ik zo een hele dag kunnen praten over wat ik heb gezien en hoe mensenrechten geschonden worden. Op onze straat. In onze stad.

In 2012 ontstonden tentenkampen, opgezet door uitgeprocedeerde vluchtelingen; eerst in Ter Apel en daarna in onze stad in de tuin van de Diaconie en in Osdorp. Vluchtelingen die asiel hadden aangevraagd, hun asielverzoek werd afgewezen maar zij konden ook niet terug naar land van herkomst. Daarna kwam de vluchtkerk, en afgelopen zondag kraakte We Are Here het 31e pand in de stad en dit werd het 38e onderkomen van de groep in 5 jaar tijd. Een karavaan.

Het kraken van panden is een manier van protest. Het claimen en toe-eigenen van openbare ruimte of eigendom van de staat, gemeente of prive eigenaar. Het is een manier geworden om hun stem te laten horen en om onderdeel te zijn van de Amsterdam. Van de wijken, de straten, de buurtgemeenschappen. Het was en is een pressiemiddel, zolang je jezelf laat zien moeten mensen wel over je praten. En gepraat werd er, het vorige kabinet viel bijna over de Bad-Bed-Brood regeling, een nachtopvang voor ongedocumeneetrden. Sinds 2 jaar krijgen ongeveer 180 ongedocumenteerden hier in de stad ‘s nachts opvang. Alles is afgemeten aan de absolute ondergrens: slechts een kwakje tandpasta op je tandenborstel in de avond, je krijgt geen tube om zelf tandpasta op je boterhammen te doen, 3 maandverbandjes over elkaar als je zwaar ongesteld bent, en 3 afgemeten sneetjes boterham als je ‘s morgens voor de hele dag de straat op wordt gestuurd. Zonder geld of het recht op werk en zonder plek om te schuilen, of naar de wc te gaan. Ik zou hier testimonials kunnen voorlezen over hoe schrijnend het is om iedere dag, jaar in jaar uit weer opnieuw dakloos te worden.
Dit gaat rechtstreeks in tegen het verdrag van de mensenrechten, ieder mens heeft recht op onderdak, beschutting, 24 uur per dag, en toegang tot water en toilet. Het zijn allemaal zaken die Amsterdam op dit moment niet waarborgt.

Maar het debat gaat niet alleen over opvang en toegang tot basale zorg. Mag ik een quote voorlezen van een voormalig staatssecretaris Teeven? “De asielzoeker stond als verwijderbaar in het systeem aangevinkt.” Zomaar een quote in 2013 in de tweede kamer. Verwijderbaar. Een term die doorgaans alleen voor genitale wratten, graffiti en kauwgomresten gebruikt wordt. Maar nu: voor mensen. Geen zielige mensen, maar niettemin: kwetsbare mensen. Want overgeleverd aan de zorg van onze overheid. Dit gebeurt in ons land over mensen die zich hier in onze samenleving bevinden. Het gaat om hoe er naar deze mensen wordt gekeken en hoe er over ze wordt gepraat.

Ik ben uitgenodigd vandaag om over ons nieuwe project te vertellen. Komend jaar, op 30 juni 2018, gaan we een UNION oprichten. Een belangenbehartigings-organisatie voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten. Mensen die gebruik maken van de bad, bed, brood, mensen die in kraakpanden wonen of ongedocumenteerden die op een andere manier overleven in de marges van onze maatschappij willen zich verbinden, en gezamenlijk van zich laten horen. Het moet een soort vakbond worden voor mensen die niet mogen werken ;), waarvan hun bestaansrecht hier zelfs wordt ontkend. Basic Rights Teams in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam zijn in oprichting. Ze bestaan uit mensen met en zonder papieren. Vanaf 30 juni vormen wij een UNION. De hele zomer organiseren we empowerment trainingen en workshops in lobby, presentatie en media. Ons doel is signalering, het bundelen van informatie en lobbyen met beleidsmakers, organisaties en politici. We willen best practices onderzoeken en een katalysator zijn van nieuwe initiatieven. Bovenal hoop ik de weerbaarheid te verhogen, en instituties en organisaties ervan te overtuigen dat praten MET altijd beter is dan praten OVER.

Het is tijd dat we niet alleen met kraken van ons laten horen maar dat alles wat er nu gebeurd rondom ongedocumenteerden in deze stad niet meer in stilte gebeurd maar dat het veel meer zichtbaar wordt en dat ook de mensen zonder geldige verblijfsdocumenten worden gehoord.
-Want wisten jullie dat? er gister, vlak voor kerst, meer dan 20 mensen uit de BBB in Amsterdam zijn gezet omdat zij niet voldoen aan de strenge criteria? En dat zij na een slapeloze nacht tussen de junks en dronkaards liever in een koud kraakpand slapen? Wij weten ook nu al dat 2 januari er weer een groep op straat komt te staan.
-Wisten jullie dat? er drie weken geleden een vrouw met twee kinderen voor de deur stond van een kraakpand in Amsterdam Oost? Door de politie daarheen gebracht. En dat deze kinderen nu onder gebracht zijn door vrijwilligers en dat ze nog steeds niet naar school gaan?
-En wisten jullie dat er al 100 verblijfsvergunningen zijn vergeven aan vluchtelingen van We Are Here? Mensen die onuitzetbaar leken maar toch hebben kunnen aantonen dat zij gevaar lopen in land van herkomst als zij terug zouden keren?
– Wisten jullie dat ook minderjarigen en zwangere vrouwen in onze stad gewoon op straat worden gezet, ook al beweerd onze burgemeester anders?
– Wisten jullie dat de meeste mensen in de BBB zich niet durven uit te spreken omdat ze bang zijn om uit de nachtopvang gekickt te worden?
– Wisten jullie dat er op dit moment 40 vluchtelingen in een koude kerk in Oost verblijven zonder fatsoenlijk sanitair, elektriciteit en verwarming?
– Wisten jullie dat hier een aantal BBB-ers bij hadden willen zijn? Maar ze moeten zich voor 22.30 u. melden anders komen ze de BBB niet meer in. De autonomie over het leven ontbreekt bij hen volledig.

Ik hoop dat ik hier volgend jaar niet meer sta. Dat onze UNION voorman of voorvrouw als spreker zal worden uitgenodigd. Dat hij of zij hier met trots zal vertellen dat er gesprekken gevoerd worden op hoog niveau om de situatie van ongedocumenteerden in de stad, in ons land, in Europa te veranderen.
Namens alle dappere mannen en vrouwen die mee gaan doen komend jaar. Fijne avond! Houd ons in de gaten: www.amsterdamcityrights.org